Advertisement 1

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Απόβαση 2.000 «αγγέλων της κολάσεως» στη Θεσπρωτία, Σε συναγερμό η ΕΛ.ΑΣ


Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται Europol και ΕΛ.ΑΣ. λόγω της παγκόσμιας συνάντησης των «Αγγέλων της Κολάσεως», η οποία ξεκίνησε την Πέμπτη σε ένα μεγάλο κάμπινγκ στη Θεσπρωτία.


Οι «Hells Angels», όπως είναι γνωστοί παγκοσμίως, περιλαμβάνονται -τόσο από τις αρχές των ΗΠΑ όσο και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Αντιμετώπιση του Εγκλήματος
(Europol)- στις συμμορίες μοτοσικλετιστών που αναπτύσσουν εγκληματικές δραστηριότητες (οutlaw).

Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της μικρής σχετικά δύναμης του ελληνικού παραρτήματος, την οργάνωση της συνάντησης στην απομονωμένη χερσόνησο του Δρέπανου, λίγα χιλιόμετρα από την Ηγουμενίτσα, έχουν αναλάβει κυρίως μέλη του αλβανικού, του βουλγαρικού και του σλοβενικού τμήματος.

Να σημειωθεί πως η δραστηριότητα των «Αγγέλων της Κολάσεως» καλύπτεται συχνά από ένα πέπλο μυστηρίου, ενώ τα μέλη τους υποχρεώνονται να τηρούν έναν κώδικα σιωπής


Το κτίριο όπου στεγάζεται η Λέσχη των «Hells Angels» Αττικής, στο Κορωπί, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2014.

Την ανησυχία της Europol έχει αυξήσει το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι «Αγγελοι της Κολάσεως» έχουν επεκτείνει την παρουσία τους στις χώρες της Αν. Ευρώπης. Την πιο πρόσφατη «αιχμή του δόρατος» αποτελούν οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με πρώτες την Τουρκία και την Αλβανία. Παράλληλα, ο πιo σκληρός θύλακος φέρεται να έχει δημιουργηθεί στην Κροατία.

Σε παλιότερη έκθεση της Εuropol αναφερόταν ότι για να επεκτείνουν οι «Αγγελοι της Κολάσεως» την εδαφική επιρροή τους στην Ν.Α. Ευρώπη, έχουν δημιουργήσει στενές σχέσεις με τοπικές συμμορίες μοτοσικλετιστών στην Αλβανία, τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ, ενώ έχουν αποκτήσει σημαντική παρουσία στην Τουρκία. Για να γίνει το τελευταίο, χρειάστηκε ένας μεγάλος αριθμός μελών τουρκικής καταγωγής των Badidos (αντίπαλο κλαμπ των Hells Angels) να αυτομολήσουν αρχικά στους «Αγγέλους της Κολάσεως» στη Γερμανία



H είσοδος του κάμπινγκ στο Δρέπανο Θεσπρωτίας όπου διεξάγεται η παγκόσμια συνάντηση των «Hells Angels».
«Η κύρια απειλή για τη δημόσια ασφάλεια που συνδέεται με τους "Hells Angels" και άλλες συμμορίες μοτοσικλετιστών προέρχεται από την τάση τους να χρησιμοποιούν ακραίες μορφές βίας. Αυτό περιλαμβάνει χρήση των όπλων, εκρηκτικών μηχανισμών, όπως χειροβομβίδες, ενώ αυτή η βία χρησιμοποιείται συχνά σε ανοιχτές συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ομάδων.

Σε γενικές γραμμές, ο εκφοβισμός και η χρήση βίας είναι σύμφυτη με την υποκουλτούρα τους και χρησιμεύει για να ασκεί έλεγχο επί των μελών της ομάδας, αλλά και σε όσους γίνονται θύματα του εκβιασμού τους», σημειώνει σε έκθεσή της η Europol. 

Ελληνες και Αλβανοί «Aγγελοι της Κολάσεως» στα Τίρανα.


Η τελευταία αναφέρει επίσης πως υπάρχουν υπόνοιες ότι εμπλέκονται σε διάφορα εγκλήματα όπως διακίνηση ναρκωτικών, εμπορία ανθρώπων, εκβίαση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά. Την έντονη παρουσία τους τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας (Τουρκία, Αλβανία κ.ά.), η Εuropol τη συνδέει και με τη λεγόμενη «βαλκανική οδό» της μεταφοράς ναρκωτικών αλλά και εμπορίου «λευκής σαρκός».


Η παρουσία των «Αγγέλων της Κολάσεως» στην Ελλάδα από το 2013, όταν και επιδίωξαν να αναγνωριστούν νομικά, με την ίδρυση σωματείου στην Αθήνα με τίτλο «Ελληνική Λέσχη Υποστηρικτών Μοτοσικλέτας - 81 Attica», συνοδεύθηκε από γεγονότα βίας, τραβώντας την προσοχή των Αρχών.

Προβληματισμός

Η φράση «Μολών Λαβέ» (Come and take it) στην μπλούζα ενός από τους συλληφθέντες στη Μαγιόρκα τον Ιούλιο του 2013. Δεν διευκρινίστηκε αν είχε σχέση με την Ελλάδα.

Η ΕΛ.ΑΣ. εμφανίζεται προβληματισμένη τόσο για τη συνάντηση όσο και για την επιλογή του χώρου. Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής είχαν φτάσει στην Ηγουμενίτσα περίπου 1.300 άτομα και εκτιμάται πως ο αριθμός τους δεν ξεπέρασε τις 2.000, την ώρα που οι διοργανωτές έλεγαν πως θα έφταναν περίπου 4.000 μοτοσικλετιστές.

Η επιλογή του Δρέπανου δεν ήταν τυχαία. Εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση για όσους ήρθαν με τις μηχανές τους μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας ή αεροπορικώς μέσω Αθήνας και Θεσσαλονίκης.


Στιγμιότυπο από επιχειρήσεις της γερμανικής αστυνομίας κατά των «Hells Angels».


Το κάμπινγκ στο Δρέπανο μπορεί να φιλοξενήσει 500 άτομα για διανυκτέρευση. Ωστόσο, το βράδυ διέμεινε εκεί πολύ μικρότερος αριθμός -μόνο οι διοργανωτές-, περίπου 100-120 άτομα. Χάρη στη φυσική του θέση είναι απρόσιτο από τον οποιοδήποτε ανεπιθύμητο. Απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και η πρόσβαση στο κάμπινγκ αυτές τις μέρες απαγορεύεται αυστηρά, καθώς άντρες ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης ενημερώνουν ότι... «ο χώρος είναι prive».

Σε συναγερμό έχει τεθεί και το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, καθώς από το πρωί της Πέμπτης άρχισαν να καταφτάνουν εκατοντάδες μοτοσικλετιστές, οι οποίοι θα ξεκινήσουν από σήμερα να αποχωρούν σταδιακά. Τις μέρες αυτές, η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Ηγουμενίτσας έφτασε στο 100%, ενώ κρατήσεις έγιναν σε δωμάτια στην Πάργα αλλά και στα Σύβοτα.

Δεν διοργάνωσαν εκδρομές και παράλληλες εκδηλώσεις σε άλλους χώρους, παρά κάθε πρωί έμπαιναν στο κάμπινγκ και έβγαιναν το βράδυ, ενώ οι διοργανωτές είχαν φροντίσει να υπάρχει catering με καφέ, φαγητό και ποτά.

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που επιλέγεται το κάμπινγκ του Δρέπανου, το οποίο είναι δημοτικό και εκμισθώνεται σε ιδιώτη, για την ετήσια συνάντηση των «Αγγέλων της Κολάσεως». Το 2001 είχαν συγκεντρωθεί εκεί περίπου 8.000 άτομα από 22 χώρες, ενώ η πανευρωπαϊκή τους συνάντηση το 2010 είχε γίνει στο κάμπινγκ της Αγιάς στην Αχαΐα.

Ελληνες... άγγελοι Ο ογκώδης φάκελος της ελληνικής λέσχης

Μια ισχυρή έκρηξη τον περασμένο Νοέμβριο στα γραφεία των «Αγγέλων της Κολάσεως» στην περιοχή Σκάρπιζα Κορωπίου άνοιξε ξανά τον φάκελο της οργάνωσης. Ως πιθανοί δράστες φέρονται «ανταγωνιστές» από οργάνωση του εξωτερικού, οι οποίοι και... πλήρωσαν ντόπιους συνεργάτες τους για να πετάξουν μασούρια με δυναμίτη στο κτίριο. Η Αστυνομία συνέλαβε έναν Ελληνα και έναν Βρετανό που σχετίζονταν με τη λέσχη, με την κατηγορία της οπλοκατοχής, καθώς στα γραφεία βρέθηκαν ένα ξίφος και ένα μεταλλικό ρόπαλο του μπέιζμπολ, ενώ στα σπίτια τους ένα 22άρι πιστόλι, μικροποσότητα χασίς, σφαίρες και στιλέτα.

Το ελληνικό παράρτημα έχει περιορισμένο αριθμό μελών και μικρή δραστηριότητα. Χαρακτηριστικό και της ελληνικής λέσχης είναι ο αριθμός 81, ο οποίος στην αγγλική είναι το διακριτικό του H.A. (Hell Angels), από το όγδοο γράμμα της αλφαβήτου, το Η και το πρώτο που είναι το Α.

Μια άγρια δολοφονία Στον ογκώδη φάκελο της ΕΛ.ΑΣ. για τη δράση της οργάνωσης έχει ενσωματωθεί και η άγρια δολοφονία του 31χρονου Ελληνοκαναδού, Τιμολέοντα Ψυχάρη, τον Νοέμβριο του 2012. Στις 20 Νοεμβρίου, βρέθηκε το πτώμα του στην ερημική περιοχή του Χάρακα Κερατέας και, όπως προέκυψε, οι δράστες νάρκωσαν το θύμα με υπνωτικό (χρησιμοποιώντας ως δόλωμα νεαρή αλλοδαπή που είχε γνωρίσει το προηγούμενο βράδυ σε κλαμπ της παραλιακής), τον έδεσαν, τον στραγγάλισαν, περιέλουσαν το πτώμα με βενζίνη και του έβαλαν φωτιά για να εξαφανίσουν τα ίχνη. Μια δυνατή νεροποντή ωστόσο... χάλασε τα σχέδιά τους και η σορός αναγνωρίστηκε.

Ο Τ. Ψυχάρης είχε έρθει στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2012, καθώς αναζητούνταν από την καναδική αστυνομία ως συνεργάτης της μεξικανικής μαφίας που εισήγαγε τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης σε ΗΠΑ και Καναδά. Οι Αρχές σε Μόντρεαλ και Κεμπέκ αναζητούσαν τέσσερα μέλη της μαφίας, κάποια από τα οποία σχετίζονταν με τον σκληρό πυρήνα των «Αγγέλων της Κολάσεως» στον Καναδά. Εκτός από τον Τ. Ψυχάρη εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης και για τον Φρέντερικ Λαβουά, το πτώμα του οποίου βρέθηκε τον «Μάιο του 2014 τεμαχισμένο -σε 100 κομμάτια- στην Κολομβία.

Ποιοι είναι Oι «Hells Angels» φέρεται να δημιουργήθηκαν στη Φοντάνα της Καλιφόρνια το 1948 από μια ομάδα βετεράνων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αν και κυκλοφορούν και άλλες εκδοχές. Εγιναν ωστόσο ευρύτερα γνωστοί κυρίως κατά τη δεκαετία του '60 για να εξελιχτούν τις επόμενες δεκαετίες στην πιο γνωστή λέσχη μοτοσικλετιστών στον κόσμο.

Το πρώτο ευρωπαϊκό παράρτημα της ομάδας άνοιξε το 1969 στο Λονδίνο, ενώ από τότε έχει εξαπλωθεί σε Νότια Αμερική, Αυστραλία και Ρωσία. Σήμερα λειτουργούν 171 παραρτήματα στην Ευρώπη. Για να γίνει κανείς μέλος τους, εκτός από μηχανή τουλάχιστον 750 κυβικών, πρέπει να διαθέτει μυϊκά... προσόντα, αλλά και να έχει προταθεί από άλλα μέλη των «Hells Angels».

Τις τελευταίες δεκαετίες οι «Αγγελοι της Κολάσεως» έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των αστυνομικών Αρχών σε ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπη, όπου η δραστηριότητά τους έχει συνοδευτεί με μια σειρά εγκληματικών γεγονότων αλλά και αιματηρών συγκρούσεων με δεκάδες νεκρούς. Η έντονη διείσδυσή τους στις χώρες της Ανατολικής και Νοτιανατολικής Ευρώπης υποχρέωσε τη Europol να εκδώσει δημόσια προειδοποίηση επισημαίνοντας ότι οι «Hells Angels» αποτελούν άγνωστη απειλή και πως «χρησιμοποιούν διαφορετικές στρατηγικές στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν στενές σχέσεις με τους ανθρώπους της εξουσίας και τις αρχές και να εμφανίσουν μια ευνοϊκή εικόνα από τα ΜΜΕ».

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Advertisement 4

Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.


Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.





Κανοντας μια δωρεά συνεισφέρεις και εσυ στην προσπάθεια μας,
να συνεχίζουμε να σας προσφέρουμε τις
υπηρεσίες μας.