Advertisement 1

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Στον Ειρηνικό ωκεανό τα συντρίμμια ρωσικού «Progress»


Τέθηκε εκτός ελέγχου και κάηκε εισερχόμενο στην ατμόσφαιρα πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, Roscosmos


Στον Ειρηνικό Ωκεανό κατέληξαν τα συντρίμμια του ρωσικού μεταγωγικού Progress που προοριζόταν για τον Διαστημικό
Σταθμό και τελικά βγήκε εκτός πορείας και έπεσε στην ατμόσφαιρα το πρωί της Παρασκευής.

Όλο το υλικό που μετέφερε για τον ανεφοδιασμό το Διαστημικού Σταθμού, περίπου τρεις τόνοι προμηθειών κάηκε. Το ρομποτικό φορτηγό εισήλθε στην ατμόσφαιρα στις 05.04 ώρα Ελλάδας ενώ πετούσε πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό, ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή της η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

Νωρίτερα είχε διαβεβαιώσει πως «μόνο μερικά κομμάτια των δομικών στοιχείων μπορούν να φτάσουν στην επιφάνεια του πλανήτη».

Μερικές ώρες μετά την εκτόξευσή του στις 28 Απριλίου, το Progress Μ-27Μ, το οποίο είχε προγραμματιστεί να προσδεθεί την Τρίτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τον οποίο θα ανεφοδίαζε, δεν απάντησε στους ρώσους μηχανικούς και άρχισε να παρουσιάζει ανεξέλεγκτες αντιδράσεις.

Ερευνητική επιτροπή έχει αναλάβει να διαπιστώσει τις συνθήκες του ατυχήματος, το οποίο φαίνεται να σημειώθηκε τη στιγμή του διαχωρισμού του φορτηγού σκάφους και του πυραύλου, είχε εκτιμήσει πριν από μια εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της Roskosmos Αλεξάντρ Ιβανόφ.

Η απώλεια του διαστημικού σκάφους που θα κοστίσει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ αποτελεί βαρύ πλήγμα για τον στρατηγικής σημασίας ρωσικό διαστημικό τομέα, που ήδη βρίσκεται στον στόχαστρο της κυβέρνησης για σειρά οδυνηρών αποτυχίες.

Ωστόσο δεν θέτει σε κίνδυνο το πλήρωμα του ΔΔΣ το οποίο έχει εφεδρείες για μήνες. Ένα σκάφος ανεφοδιασμού Dragon, της αμερικανικής εταιρίας SpaceX, αναμένεται να εφοδιάσει το ΔΔΣ το νωρίτερο στις 19 Ιουνίου.

Τρία με τέσσερα φορτηγά σκάφη Progress αποστέλλονται κάθε χρόνο στο διάστημα, μεταφέροντας υλικό και άλλα είδη απαραίτητα για τη ζωή στο ΔΔΣ. Μετά την αποστολή τους, επιστρέφουν και διαλύονται στην ατμόσφαιρα πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Advertisement 4

Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.


Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.





Κανοντας μια δωρεά συνεισφέρεις και εσυ στην προσπάθεια μας,
να συνεχίζουμε να σας προσφέρουμε τις
υπηρεσίες μας.