Advertisement 1

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Τα δέκα πολυτελή αυτοκίνητα του τέως στο Τατόι.

Δέκα αυτοκίνητα – μια ιστορία. Τα υπερπολυτελή οχήματα που χρησιμοποιούσε η τέως βασιλική οικογένεια στο Τατόι και σάπιζαν επί χρόνια, αναγνωρίστηκαν ως «μνημεία» από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Πρόκειται για Rolls Royce», MG και Fiat, που είχαν κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό οχημάτων. Ιδίως οι «Rolls Royce» είναι τα
οχήματα με τα οποία η τέως βασιλική οικογένεια συνήθιζε να μετακινείται σε επίσημες εκδηλώσεις και επετείους.

Το εσωτερικό τους, φτιαγμένο χειροποίητα, χαρακτηρίζεται από ποιότητα κατασκευής και πολυτέλεια, με ακριβά υλικά, όπως επενδύσεις ξύλου και δερμάτινες επενδύσεις καθισμάτων.

 Τα αυτοκίνητα της τέως βασιλικής οικογένειας φυλάσσονται εντός του κτιρίου του Βουστασίου. Τα οκτώ από αυτά είναι επιβατικά βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, ενώ τα άλλα δύο είναι ηλεκτροκίνητα τρίκυκλα που πιθανώς χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά μελών της βασιλικής οικογένειας σε μικρές αποστάσεις εντός των ορίων του κτήματος.

Τουλάχιστον τρία επιπλέον οχήματα βρίσκονται στην ευρύτερη έκταση του κτήματος, από τα οποία το ένα είναι φορτηγό και τα άλλα δύο οχήματα προσωπικού, ωστόσο αυτά δεν συμπεριλαμβάνονταν στην κήρυξη.

Κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία υπέρ του χαρακτηρισμού των αυτοκινήτων ως μνημείων, καθώς πρόκειται για αντικείμενα συνδεδεμένα με σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ιδιαίτερης τεχνολογικής και αισθητικής αξίας και τα οποία εντάσσονται στο ίδιο χρονικό πλαίσιο με τα υπόλοιπα κηρυγμένα νεώτερα μνημεία του Τατοΐου.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν κηρυχθεί ως κινητά μνημεία στο Τατόι 357 εικαστικά έργα (2010), αλλά και περίπου 2000 έργα τέχνης, αντικείμενα και παραδοσιακές φορεσιές (2013).

Ανακοίνωση του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου
«Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε ότι το ΚΣΝΜ του υπουργείου Πολιτισμού προχώρησε στον χαρακτηρισμό ως μνημείων των δέκα αυτοκινήτων που βρίσκονται στο βουστάσιο του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου.

Η απόφαση του χαρακτηρισμού λαμβάνεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την κατάσταση των ιστορικών αμαξιών μιας και τα αμάξια παραμένουν ακίνητα στο βουστάσιο για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι τα αυτοκίνητα αυτά κινήθηκαν τελευταία φορά το 1994 στα πλαίσια της συντήρησής τους. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν υποστεί σημαντικές φθορές στο εσωτερικό του βουστασίου τόσο από την υγρασία όσο και από τα ποντίκια.

Η ικανοποίηση όλων μας είναι πολύ μεγάλη μιας και το θέμα των αυτοκινήτων και του μη χαρακτηρισμού τους ως μνημεία είχε έρθει στην δημοσιότητα πριν από ένα περίπου χρόνο όταν ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου ανέδειξε το ζήτημα και ενημέρωσε τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Σχετικά δημοσιεύματα υπάρχουν στις πιο έγκριτες εφημερίδες την περίοδο εκείνη. Το υπουργείο Πολιτισμού κινητοποιήθηκε τότε άμεσα για τον χαρακτηρισμό και σήμερα έχουμε την θετική έκβαση αυτής της προσπάθειας.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε για ακόμα μια φορά προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ότι άμεσα θα πρέπει να κινηθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες για τον χαρακτηρισμό ως μνημείων και των υπολοίπων ιστορικών αυτοκινήτων (ανάμεσα στα οποία και το φορτηγό Mercedes) που βρίσκονται στο πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου σε πολύ κακή κατάσταση, καθώς και του συνόλου των βασιλικών αμαξών. 

Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου στέκεται στο πλευρό όλων των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού για να βοηθήσει με κάθε μέσο την συντήρηση των αυτοκινήτων και των αμαξών και την ασφαλή αποθήκευσή τους κάτω από ιδανικές συνθήκες».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Advertisement 4

Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.


Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.





Κανοντας μια δωρεά συνεισφέρεις και εσυ στην προσπάθεια μας,
να συνεχίζουμε να σας προσφέρουμε τις
υπηρεσίες μας.