Advertisement 1

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Συγκέντρωση κατά του φράχτη από ολόκληρη την Ελλάδα στις Καστανιές του Έβρου.

Πολυπληθή συγκέντρωση από ολόκληρη την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί στις Καστανιές του Εβρου, στις 9 Μαΐου, προκειμένου να ζητήσουν «εδώ και τώρα το γκρέμισμα του φράχτη».

Στο στόχαστρό τους βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης, ο οποίος από την αρχή της θητείας του στο υπουργείο δήλωσε ότι «δεν πρέπει να αφαιρεθεί ο φράχτης στον Εβρο». Αντίθετα η σημερινή αναπληρώτρια υπουργός
Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλόπουλου στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας κ.ά. έχουν ταχθεί κατά του φράχτη, χωρίς όμως να θέσουν θέμα να γκρεμιστεί άμεσα.

Ο φράχτης, που η κατασκευή του ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2012, είναι ένα τεχνητό συρμάτινο εμπόδιο 12,5 χιλιομέτρων, το οποίο καλύπτει ένα χερσαίο κομμάτι των συνόρων, από τον μεθοριακό σταθμό Καστανιών μέχρι τον ποταμό Εβρο νοτιότερα και αποβλέπει στην ανάσχεση της εισόδου των μεταναστών, από το συγκεκριμένο χερσαίο κομμάτι, όπου το πέρασμα τους ήταν σχετικά ευκολότερα.

Η μεθόριος
Να σημειωθεί ότι το σύνολο της μεθορίου με την Τουρκία εκτείνεται σε μήκος περίπου 160 χιλιομέτρων και στο μεγαλύτερο μέρος σύνορο είναι ο ποταμός Εβρος. Σε πολλά σημεία το χερσαίο τμήμα στις Καστανιές καλύπτεται από πυκνή βλάστηση, με αποτέλεσμα οι ελληνικές αστυνομικές αρχές να μην μπορούν να ελέγξουν αποτελεσματικά τις μετακινήσεις. Ο φράχτης υπήρξε επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, όταν υπουργός ήταν ο Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος και προκήρυξε το έργο.

Στις αρχές Φεβρουαρίου εξαιτίας των πλημμυρών και των ορμητικών νερών του ποταμού ένα τμήμα του φράχτη σε ένα μήκος πάνω από 400 μέτρα, στο νότιο άκρο έχει καταρρεύσει. Για το σημείο αυτό είχε προβλεφθεί ότι θα υπάρξουν τέτοια φαινόμενα και η κατασκευή είναι λιγότερη ενισχυμένη, ώστε να μπορεί να αποκατασταθεί.

Την όποια αποκατάσταση, που δεν είναι δυνατόν να γίνει ακόμη αφού δεν έχουν υποχωρήσει εντελώς τα νερά του ποταμού, θα αποφασίσει όπως αναμένεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Για το θέμα της αποκατάστασης ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου Δημήτρης Πέτροβιτς είπε στο «Εθνος» ότι δεν έχει καμία ενημέρωση και παρέπεμψε στην ηγεσία του υπουργείου.

Οι διαδηλωτές που εναντιώνονται στον φράχτη θα ξεκινήσουν από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα και άλλες περιοχές της χώρας και θα κατευθυνθούν με λεωφορεία το Σάββατο 9 Μαΐου αρχικά στην Κομοτηνή. Στη συνέχεια θα δημιουργήσουν ένα κομβόι επιδιώκοντας να φτάσουν μέχρι τον μεθοριακό σταθμό στις Καστανιές, όπου βρίσκεται το βόρειο τμήμα του φράχτη.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Advertisement 4

Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.


Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.





Κανοντας μια δωρεά συνεισφέρεις και εσυ στην προσπάθεια μας,
να συνεχίζουμε να σας προσφέρουμε τις
υπηρεσίες μας.