Advertisement 1

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

ΗΠΑ: Ελεύθερος άνδρας μετά από δεκαετίες στην πτέρυγα θανατοποινιτών


Ουάσινγκτον

Σχεδόν 30 χρόνια πέρασε ο Άντονι Ρέι Χίντον στην πτέρυγα θανατοποινιτών της Αλαμπάμα για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε. Αφέθηκε ελεύθερος την Παρασκευή, μετά από δικαστική απόφαση της κομητείας Τζέφερσον.

Ο Χίντον είχε καταδικαστεί το 1985 για δύο φόνους, δύο υπαλλήλων φαστ φουντ, του Τζον Ντέιβιντσον και του Τόμας Ουέιν Βέιζον (ο
πρώτος στις 25 Φεβρουαρίου 1985 και ο δεύτερος στις 2 Ιουλίου 1985).

Ο Χίντον καταδικάστηκε αν και τα στοιχεία που τον συνέδεαν με την υπόθεση ήταν ελάχιστα: δεν υπήρχαν ούτε δαχτυλικά αποτυπώματα, ούτε μαρτυρίες αυτοπτών, ούτε άλλα στοιχεία πέρα από έναν υπό αμφισβήτηση σύνδεσμο ανάμεσα σε σφαίρες που βρέθηκαν στο σημείο των εγκλημάτων και σε ένα όπλο που βρέθηκε στο σπίτι του Χίντον. 

Επί χρόνια οι δικηγόροι του Αφροαμερικανού προσπαθούσαν να ανοίξουν και πάλι την υπόθεση, προκειμένου να εξεταστεί το όπλο, το οποίο ανήκε στη μητέρα του Χίντον, με την οποία ζούσε ο άνδρας.

Μία νέα δίκη διατάχθηκε το 2014, μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα του Χίντον για μία δίκαιη δίκη. Ο «εμπειρογνώμονας» που είχε χρησιμοποιηθεί στην πρώτη δίκη είχε προβλήματα όρασης και περιορισμένη εμπειρία σε βαλλιστικές εξετάσεις.

Εμπειρογνώμονες κατέθεσαν ότι το όπλο που λέγεται ότι είχε χρησιμοποιήσει ο Χίντον στα εγκλήματα δεν μπορούσε να συνδεθεί με καμία από τις δύο υποθέσεις δολοφονίας.

Επί τρεις δεκαετίες, ο Άντονι Ρέι Χίντον επέμενε ότι είναι αθώος. 

«Ο ήλιος λάμπει και πάλι» ήταν τα πρώτα λόγια του 58χρονου μόλις βγήκε από τη φυλακή. Ο Άντονι Ρέι Χίντον δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του. 

«Δεν έπρεπε να έχω μείνει στην πτέρυγα θανατοποινιτών για 30 χρόνια» είπε σε δημοσιογράφους. «Το μόνο που έπρεπε να είχαν κάνει ήταν να ελέγξουν το όπλο» δήλωσε.

«Όποιοι έπαιξαν ρόλο να με στείλουν στην πτέρυγα θανατοποινιτών θα λογοδοτήσουν στον Θεό» πρόσθεσε.

Ο 58χρονος άντρας είναι η 152η περίπτωση καταδικασμένου σε θάνατο που τελικά απαλλάσσεται από το 1973 στις Ηνωμένες Πολιτείες και η δεύτερη μέσα στο 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή (TRIP). 

Είναι όμως ένας από τους λίγους κρατούμενους που πέρασε τον περισσότερο χρόνο στην πτέρυγα θανατοποινιτών της φυλακής αναμένοντας την εκτέλεσή του.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Advertisement 4

Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.


Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.





Κανοντας μια δωρεά συνεισφέρεις και εσυ στην προσπάθεια μας,
να συνεχίζουμε να σας προσφέρουμε τις
υπηρεσίες μας.