Advertisement 1

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Μεταφορά κρατουμένων στη Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής.

Τη μεταφορά κρατουμένων, για οικονομικά κυρίως αδικήματα, από σωφρονιστικά καταστήματα όλης της χώρας στη Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής, προβλέπει απόφαση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. 

Η απόφαση έγινε γνωστή αργά χθες
το απόγευμα, μετά και την αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος για το νομοσχέδιο που προβλέπει αποφυλάκιση μεγάλου αριθμού κρατουμένων. Το μεσημέρι της Τρίτης 31 Μαρτίου το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο, μεταξύ των άλλων, αποφυλακίζεται μεγάλος αριθμός κρατουμένων (ενηλίκων, ανηλίκων και ασθενών). Σύμφωνα με την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, «ο υπερπληθυσμός των καταστημάτων κράτησης αποτελεί, προφανώς, μείζον πρόβλημα, τούτο όμως δεν μπορεί να επιλύεται με την αυθαίρετη νομοθετική μείωση του χρόνου πραγματικής έκτισης της ποινής και, συνακόλουθα, με τη γενικευμένη, χωρίς εξαιρέσεις ελευθέρωση καταδικασθέντων για εγκλήματα κάθε βαθμίδας και βαρύτητας».

Η παραπάνω αντίδραση ελήφθη πολύ σοβαρά και πριν προχωρήσει η ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου, αποφασίστηκε άμεσα να ξεκινήσει η αποσυμφόρηση φυλακών όλης της χώρας, αρχής γενομένης από την Κομοτηνή. Η Κομοτηνή και ειδικότερα οι εγκαταστάσεις της Σχολής Αστυφυλάκων Κομοτηνής επιλέχτηκαν για πολύ συγκεκριμένους λόγους και κυρίως για το γεγονός ότι διαθέτουν τις υποδομές, αλλά και το προσωπικό, που μπορεί να αναλάβει τη φύλαξη των κρατουμένων. Άλλωστε μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 στις εγκαταστάσεις τις Σχολής κρατούνταν εκεί εκατοντάδες παράνομοι μετανάστες. Οι κοιτώνες είχαν περιφραχθεί κατάλληλα για την αποτροπή διαφυγής, είχαν τοποθετηθεί κάγκελα και φρουρές.

Ο παραπάνω εξοπλισμός, από τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε και ελήφθη η απόφαση από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια, να αδειάσει από τους παράνομους μετανάστες, δεν απομακρύνθηκε. Η περίφραξη, οι φρουρές και τα κάγκελα συνεχίζουν να υπάρχουν, γι’ αυτό και ο χώρος κρίθηκε ως ο πλέον κατάλληλος για τη μεταφορά και παραμονή κρατουμένων εκεί. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο από τη μεταφορά θα εξαιρεθούν κρατούμενοι για σοβαρά ποινικά αδικήματα, ώστε να μην ανακύψουν θέματα ασφάλειας. Κρατούμενοι για οικονομικά αδικήματα, χρέη και άλλα μικρής κοινωνικής απαξίας αδικήματα, θα μεταφερθούν στην Κομοτηνή, ώστε να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση φυλακών που προωθεί η κυβέρνηση. Η απόφαση αφορά καταρχήν κρατούμενους των φυλακών Κομοτηνής, όπου ο υπερπληθυσμός κρατουμένων είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, αλλά και κρατούμενους από σωφρονιστικά καταστήματα της Βόρειας Ελλάδας.

Το μέτρο αυτό είναι προσωρινό, αφού πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση των φυλακών όλων της χώρας να επιτευχθεί μέσω της ψήφισης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ' τύπου κ.ά. διατάξεις», το οποίο περιλαμβάνει και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις αποσυμφόρησης των καταστημάτων κράτησης.

Το σίγουρο είναι ότι σοβαρή αυτή απόφαση βάζει "φρένο" εκ νέου σε προγενέστερη απόφαση περί επαναλειτουργίας της Σχολής Αστυφυλάκων Κομοτηνής ως εκπαιδευτικό ίδρυμα και εγείρει ζητήματα για την περιοχή μας. 

Πηγή: Εφημερίδα 'Ο Χρόνος'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Advertisement 4

Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.


Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.





Κανοντας μια δωρεά συνεισφέρεις και εσυ στην προσπάθεια μας,
να συνεχίζουμε να σας προσφέρουμε τις
υπηρεσίες μας.