Advertisement 1

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Τέσσερα χρόνια πολέμου στη Συρία: Παράλυση της ιατρικής βοήθειας λόγω έλλειψης πρόσβασης

Αμμάν/ Αθήνα – 17 Μαρτίου 2015: Καθώς ο πόλεμος στη Συρία εισέρχεται στον πέμπτο χρόνο, η πολυπόθητη και αναγκαία βοήθεια αδυνατεί να φτάσει σε εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι είναι παγιδευμένοι στις συγκρούσεις, ενώ απαιτείται μαζική αύξηση της ιατρικής βοήθειας, δηλώνουν σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF).


«Τέσσερα χρόνια από την έναρξη της εμφύλιας σύγκρουσης στη Συρία, ο πόλεμος εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από την ωμή βία, η οποία δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε αμάχους και ενόπλους, ενώ παρατηρείται διάχυτη έλλειψη σεβασμού του καθεστώτος προστασίας του ιατρικού προσωπικού και των δομών υγείας», αναφέρει η Δρ. Joanne Liu, Διεθνής Πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Είναι απαράδεκτο η ανθρωπιστική βοήθεια να είναι τόσο περιορισμένη με τον αριθμό των νεκρών και τα δεινά των πολιτών να έχουν φτάσει σε ανυπόφορα επίπεδα».
Το σύστημα Υγείας της Συρίας έχει καταστραφεί μετά από τέσσερα χρόνια συγκρούσεων. Η πρόσβαση στη βασική ιατρική θεραπεία έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη λόγω έλλειψης προμηθειών και ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού ή εξαιτίας των επιθέσεων σε ιατρικές δομές.

Από τους εκτιμώμενους 2.500 γιατρούς που εργάζονταν στο Χαλέπι όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις, αυτή τη στιγμή παραμένουν λιγότεροι από 100 στα νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν στην πόλη. Οι υπόλοιποι εγκατέλειψαν την πόλη, εκτοπίστηκαν μέσα στη χώρα, έπεσαν θύματα απαγωγής ή σκοτώθηκαν.
«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα έπρεπε να υλοποιούμε μερικά από τα μεγαλύτερα ιατρικά προγράμματα της 44χρονης ιστορίας μας», σημειώνει η Δρ. Liu. «Αλλά δεν το κάνουμε. Και η ερώτηση είναι, γιατί όχι;».
Η σταδιακή επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας και η απαγωγή των πέντε μελών της οργάνωσης από ομάδα του Ισλαμικού Κράτους (IS) τον Ιανουάριο 2014, ανάγκασαν τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να μειώσουν τις δραστηριότητές τους.

«Το σοβαρότατο αυτό περιστατικό όχι μόνο προκάλεσε το κλείσιμο των ιατρικών μας δομών στις περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος (IS), αλλά επίσης σήμαινε ότι η πλειοψηφία του διεθνούς προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δεν μπορούσε πια να εργαστεί στη Συρία, καθώς δεν ήμασταν  σίγουροι πως οι ομάδες μας θα ήταν ασφαλείς», υπογραμμίζει η Δρ. Liu.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αποσύρθηκαν από τις περιοχές που ελέγχονται από το IS μετά την απαγωγή των πέντε μελών τους και μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να λειτουργήσουν ιατρικά προγράμματα στις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Συνεχίζουν όμως να λειτουργούν έξι ιατρικές δομές στη χώρα. Επίσης, η οργάνωση έχει δημιουργήσει υποστηρικτικά δίκτυα για περισσότερες από 100 ιατρικές δομές σε περιοχές που ελέγχονται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από αντιπολιτευτικές δυνάμεις. Αυτά τα δίκτυα επιτρέπουν στο αφοσιωμένο ιατρικό προσωπικό της Συρίας να εργαστεί, πολύ συχνά σε εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες, παρέχοντας ελάχιστη ιατρική φροντίδα στους πληθυσμούς που έχουν παγιδευτεί από τις συγκρούσεις. Αυτή η υποστήριξη, αν και πολύτιμη, είναι εφικτή μόνο σε περιορισμένες περιοχές και υστερεί κατά πολύ από την κάλυψη των τεράστιων ιατρικών αναγκών της χώρας.

«Αυτή τη στιγμή στη Συρία απαιτείται απεγνωσμένα μια μεγάλης κλίμακας, διεθνής ανθρωπιστική προσπάθεια. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στη διαμάχη, όπως έχουμε κάνει με επιτυχία σε πολλές εμπόλεμες περιοχές, προκειμένου να μας επιτραπεί να εργαστούμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στη Συρία, εξασφαλίζοντας ότι η βοήθεια θα φτάσει στους πολίτες. Μέχρι τότε, η μόνη σωτήρια βοήθεια που έχουν οι άνθρωποι αυτοί είναι τα δίκτυα των γιατρών και των ακτιβιστών.  Μπορούμε και οφείλουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα για τους ανθρώπους στη Συρία», προσθέτει η Δρ. Liu.

Advertisement 4

Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.


Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.





Κανοντας μια δωρεά συνεισφέρεις και εσυ στην προσπάθεια μας,
να συνεχίζουμε να σας προσφέρουμε τις
υπηρεσίες μας.