Advertisement 1

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την σωματική και ψυχική υγεία των κρατουμένων.

Έκκληση για επείγουσα παρέμβαση στην Αμυγδαλέζα 


Αθήνα, 3  Μαρτίου 2015 – Μετά από παρέμβαση στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους στις ελληνικές Αρχές για άμεσο τερματισμό της συστηματικής και παρατεταμένης κράτησης μεταναστών και αιτούντων άσυλο εξαιτίας των σοβαρών ιατρικών
και ανθρωπιστικών συνεπειών.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν την ελληνική κυβέρνηση να επενδύσει σε ένα βελτιωμένο σύστημα υποδοχής για τις ευάλωτες ομάδες μεταναστών και αιτούντων άσυλο, καθώς και σε εναλλακτικές μεθόδους έναντι της κράτησης.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, εκεί όπου σημειώθηκε μία εκ των τριών αυτοκτονιών σε κέντρο κράτησης κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαπίστωσαν ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, όπως τραγική έλλειψη χώρου, ελλιπείς συνθήκες υγιεινής και ακατάλληλο φαγητό.

«Είδαμε ποντίκια και αρουραίους να περιφέρονται ανάμεσα στους ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής μας στην Αμυγδαλέζα διαπιστώσαμε ενεργή επιδημία ψώρας σε τουλάχιστον τρεις πτέρυγες» δήλωσε ο Στάθης Κυρούσης, γιατρός και επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.
Η κράτηση εφαρμόζεται αδιακρίτως. Ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων άρρωστων και ασυνόδευτων παιδιών, δεν αναγνωρίζονται ως τέτοια και πολλές φορές τίθενται υπό κράτηση. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αμυγδαλέζα, διαπιστώθηκε ότι 43 ασυνόδευτοι ανηλίκοι διέμεναν σε πτέρυγα στο κέντρο κράτησης, ενώ επιπλέον ανήλικοι εντοπίστηκαν να διαμένουν διάσπαρτοι με τους ενήλικους στους υπόλοιπους θαλάμους.  Επίσης, άτομα με βεβαιωμένη, ιδιαίτερα βεβαρημένη, ψυχική ασθένεια και άλλες ασθένειες που επιδεινώνονται με τον εγκλεισμό, κρατούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και για αρκετούς μήνες. Η διάγνωση και η παραπομπή των ανθρώπων σε μονάδες υγείας επαφίεται στους αστυνομικούς, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να το αξιολογήσουν με επιστημονικά κριτήρια.  

Η αναφορά των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, «Ο αθέατος πόνος στα κέντρα κράτησης μεταναστών» (Απρίλιος 2014), αποδεικνύει τις σοβαρές επιπτώσεις της κράτησης στη σωματική και ψυχική υγεία των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στα κέντρα κράτησης στη Βόρεια Ελλάδα.

«Η παρέμβασή μας στην Αμυγδαλέζα επιβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο όσα λέμε οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από το 2008. Η συστηματική και παρατεταμένη κράτηση κάτω από αυτές τις τραγικές συνθήκες βλάπτει σοβαρά την υγεία και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και όπως είδαμε σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει τους πιο ευάλωτους, ακόμα και στην αυτοκτονία», ανέφερε ο κ. Κυρούσης. «Έχει φτάσει η ώρα για τις αρχές να επενδύσουν σε εναλλακτικές μεθόδους έναντι της κράτησης και σε ένα κατάλληλο σύστημα υποδοχής για τους ευάλωτους μετανάστες και αιτούντες άσυλο, προκειμένου να μην θρηνήσουμε περισσότερες ζωες».

Σημείωση:
Από το 2008, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν ανταποκριθεί στις επείγουσες ιατρικές και ανθρωπιστικές ανάγκες των νεοαφιχθέντων στην Ελλάδα μεταναστών και προσφύγων, καθώς επίσης και των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών που βρίσκονται υπό διοικητική κράτηση. Κατά την πρόσφατη παρέμβαση στην Αμυγδαλέζα (25-26/2/2015), οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρείχαν φροντίδα σε 121 άτομα, ενώ παρέπεμψαν 12 για περεταίρω έρευνα και θεραπεία. Το 2014, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πραγματοποίησαν 2.517 ιατρικές συνεδρίες, εκ των οποίων 429 αφορούσαν συνεδρίες ψυχικής υγείας, ενώ διένειμαν περισσότερα από 2.000 κιτ πρώτης ανάγκης σε μετανάστες και αιτούντες άσυλο κατά της άφιξή τους. Επίσης, σε συνεργασία με δύο ελληνικές οργανώσεις, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και το κέντρο ημέρας «Συνειρμός-ΒΑΒΕΛ», αυτή τη στιγμή οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υλοποιούν πρόγραμμα ιατρικής αποκατάστασης για θύματα βασανιστηρίων στην Αθήνα.

Advertisement 4

Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.


Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.





Κανοντας μια δωρεά συνεισφέρεις και εσυ στην προσπάθεια μας,
να συνεχίζουμε να σας προσφέρουμε τις
υπηρεσίες μας.