Advertisement 1

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Τραγική εικόνα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των Λαγυνών – Συνεχίζονται οι προσπάθειες απάντλησης των υδάτων – Υποχωρούν τα νερά από τους οικισμούς Καστανεών, Μαρασίων, Άρζου και Καναδά – Πτωτική τάση και στην περιοχή Σουφλίου


Τραγική είναι η εικόνα που αντικρίζουν πολλοί κάτοικοι των Λαγυνών, οι οποίοι επιχειρούν να προσεγγίσουν τα πλημμυρισμένα σπίτια τους και να δουν από κοντά τις ζημιές που προκλήθηκαν.

Ο ακριβής αριθμός των οικιών και το μέγεθος της ζημιάς που υπάρχει στο καθένα, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα, καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια απάντλησης υδάτων με τη συνδρομή και
μηχανημάτων του δήμου Σουφλίου.
Ωστόσο, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 2-3 παλαιές κατοικίες που θα χρειαστεί να κατεδαφιστούν, αφού κρίνεται μάταιη οποιαδήποτε παρέμβαση αποκατάστασης της στατικότητάς τους.
Η δημοτική αρχή εκτιμά ότι σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί ένας πρώτος απολογισμός της κατάστασης, προκειμένου, στη συνέχεια, να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις και να ανοίξουν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων.
Οι 110 κάτοικοι του Πόρου, που για δύο βραδιές απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, επέστρεψαν και ανακουφισμένοι διαπιστώνουν ότι η πλημμύρα δεν προκάλεσε καταστροφικές και ανεπανόρθωτες ζημιές.
Η συνολική εικόνα των πλημμυρισμένων απλώνεται σε περίπου 250.000 στρέμματα αγροτικής γης σε όλο τον νομό Έβρου – ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο, καλλιέργειες και αγροτικές υποδομές.
Σύμφωνα με το δελτίο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η κατάσταση σε όλο το μήκος του Νομού Έβρου, χθες Τρίτη είχε ως εξής:
Επίπεδο στάθμης υδάτων ποταμού Έβρου, στην περιοχή Πυθίου Διδυμοτείχου, 5,50 μ. (όριο συναγερμού 5,70 μ.).
Επίπεδο στάθμης υδάτων Ερυθροποτάμου (παραπόταμος Έβρου), στην περιοχή Διδυμοτείχου, 4,80 μ. (όριο συναγερμού 6,80 μ.).
Εισροή υδάτων από Βουλγαρία μέσω του Άρδα, στο φράγμα Κυπρίνου Ορεστιάδας, 268 κ.μ./ δευτερόλεπτο (μειωμένη ροή) και στην περιοχή Ορμενίου Ορεστιάδας, 762 κ.μ./ δευτερόλεπτο (μειωμένη ροή).
Εισροή υδάτων από Τουρκία στην περιοχή Βύσσας Ορεστιάδας, (σημείο ένωσης υδάτινων μαζών: Έβρου, Άρδα και Tunca) 1.194 κ.μ./ δευτερόλεπτο (σταθερή υψηλή ροή).
Μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ένθεν και ένθεν του Έβρου και του Άρδα, έχουν κατακλυστεί από μεγάλες ποσότητες υδάτων.
Όλοι οι κάτοικοι των χωριών πλησίον του Άρδα και του Έβρου, έχουν ενημερωθεί για την επικρατούσα κατάσταση.
Tα νερά έχουν υποχωρήσει από τις παρυφές των οικισμών Καστανεών, Μαρασίων, Ελιάς, Άρζου και Καναδά.
Από 15:52 ώρα της 04-02-2015, η γραμμή του ΟΣΕ από Αλεξανδρούπολη έως Ορμένιο, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, έχει υπερκαλυφθεί από νερά, με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας των τραίνων.
Η μετακίνηση των επιβατών στο τμήμα αυτό γίνεται με λεωφορεία του ΟΣΕ, μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της γραμμής.
Επίπεδο στάθμης ποταμού Έβρου, στην περιοχή Κήπων 6,70 μ. (όριο συναγερμού 6,40 μ.).
Επίπεδο στάθμης ποταμού Έβρου, στην περιοχή Πέταλο 6,20 μ. (όριο συναγερμού 6,00 μ.).
Στις περιοχές Σουφλίου και Λαγυνών, παρατηρείται πτωτική τάση των υδάτων κατά (15-20) πόντους. Λαμβάνονται προληπτικά μέτρα.

Advertisement 4

Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.


Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.





Κανοντας μια δωρεά συνεισφέρεις και εσυ στην προσπάθεια μας,
να συνεχίζουμε να σας προσφέρουμε τις
υπηρεσίες μας.