Καθαρίζετε, πλένετε τα καλαμαράκια τα κόβετε σε φέτες και τα αφήνετε σε τρυπητό για να στραγγίξουν καλά.
Ζεσταίνετε καλά το λάδι σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα και σοτάρετε το καλαμαράκια μαζί με τα κρεμμύδια και το σκόρδο [προαιρετικά]. Σβήνετε με το κρασί και όταν εξατμισθεί προσθέτετε τις ντομάτες, το πελτέ, τη ζάχαρη,
αλατοπίπερο και λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία σκεπάζετε το φαγητό και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμαράκια. Σερβίρετε με ρύζι πιλάφι ή πατάτες τηγανιτές.