Advertisement 1

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει να θέτει τη ζωή των προσφύγων σε κίνδυνο

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2014 - Μετά τις πρόσφατες θανατηφόρες τραγωδίες στη Μεσόγειο που εκτιμάται ότι στοίχισαν τη ζωή σε 300 επιπλέον ανθρώπους, όταν τα πλοία που τους μετέφεραν βυθίστηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να επανεκτιμήσει άμεσα τις πολιτικές της για τους μετανάστες,
τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες, καθώς κι εκείνες που αφορούν στον έλεγχο των συνόρων, προκειμένου να σταματήσουν να θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές.

«Μετά την κλιμάκωση της αστάθειας στη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ, διαπιστώνουμε ότι οι αφίξεις των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων συνεχίζουν να αυξάνονται, καθώς περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν από εμπόλεμες συρράξεις», δηλώνει ο Manu Moncada, συντονιστής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη μετανάστευση. Ο ίδιος τονίζει ότι οι υπερβολικά περιοριστικές πολιτικές στον ελέγχο των συνόρων από τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν καταστήσει ως μοναδική επιλογή την επικίνδυνη θάλασσια διαδρομή για τους απελπισμένους μετανάστες. «Η Ιταλία, η Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την αποφυγή όλων αυτών των αναίτιων θανάτων», πρόσθεσε.

Αμέσως μετά την παύση της θαλάσσιας επιχείρησης διάσωσης με την ονομασία “Mare Nostrum” από τις ιταλικές Αρχές  το 2014, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους και προειδοποίησαν ότι η κατάσταση μπορεί να λάβει καταστροφικές διαστάσεις μέσα στους ερχόμενους μήνες που ξεκινάει η υψηλή περίοδος των αναχωρήσεων των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, οι οποίοι διασχίζουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επαναλαμβάνουν ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα είναι απολύτως αναγκαίες, όταν οι άνθρωποι δεν έχουν καμία νόμιμη επιλογή για να φτάσουν στην Ευρώπη. Το γεγονός αυτό τους αναγκάζει να ρισκάρουν τη ζωή τους για δεύτερη φορά, αφού έχουν ήδη εγκαταλείψει τις χώρες καταγωγής τους εξαιτίας του φόβου και του κινδύνου.


Σημείωση
  
Από το 2008, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν ανταποκριθεί στις επείγουσες ιατρικές και ανθρωπιστικές ανάγκες των νεοαφιχθέντων στην Ελλάδα μεταναστών και προσφύγων, καθώς επίσης και των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών που βρίσκονται υπό διοικητική κράτηση. 

Advertisement 4

Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.


Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.





Κανοντας μια δωρεά συνεισφέρεις και εσυ στην προσπάθεια μας,
να συνεχίζουμε να σας προσφέρουμε τις
υπηρεσίες μας.