Advertisement 1

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Η γλουτένη είναι βλαβερή ακόμα και για τους ανθρώπους

Η γλουτένη είναι με απλά λόγια η πρωτεΐνη που περιέχει ο σπόρος των σιτηρών και των δημητριακών. Η ιδιότητα της να προσδίδει ελαστικότητα στα τρόφιμα την ανέδειξε σε βασικό συστατικό των ανθρώπινων τροφών. Σήμερα χρησιμοποιείται και ως ενισχυτικό γεύσης, αλλά και σαν συμπλήρωμα πρωτεΐνης.



Τρόφιμα από σιτηρά είναι προφανές ότι περιέχουν γλουτένη, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις τροφίμων που δεν φαίνονται εκ πρώτης όψεως. Γλουτένη υπάρχει στη μαγιονέζα, σε ντρέσινγκ για σαλάτες, φρούτα σε κονσέρβα, ορισμένες τσίχλες, καραμέλες, γαριδάκια, τσιπς, σοκολάτες και ορισμένα φάρμακα.

Το πρόβλημα με τη γλουτένη είναι ότι δεν μπορεί να τη χωνέψει το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα. Ναι καλά ακούσατε.., είναι πρακτικά αδύνατο να την αφομοιώσουμε πλήρως. Κανένα πρωτεϊνικό ένζυμο που παράγει το πάγκρεας ή το συκώτι μας δεν μπορεί να διασπάσει τη γλουτένη. Μπορεί να τη διαχωρίσει μερικώς, αλλά όχι πλήρως.

Σκεφτείτε τη διαδικασία της χώνεψης ως εξής: Το στομάχι μας λαμβάνει μεγάλα κομμάτια τοίχου τα οποία διασπάει αφαιρώντας το τσιμέντο που τα ενώνει και έτσι αφομοιώνει τα τούβλα ένα ένα. Στην περίπτωση της γλουτένης ο τοίχος δεν διασπάται πλήρως, αλλά σε πολλά μικρότερα κομμάτια. Αυτά τα κομμάτια ταξιδεύουν μέσα στις αρτηρίες μας και έχουν την ιδιότητα να επικάθονται στους θύλακες των κυττάρων που παράγουν ενδορφίνες. Αυτός είναι ο λόγος που η γλουτένη μας προκαλεί θετικά αισθήματα, τόσο που εθιζόμαστε σε αυτή και την καταναλώνουμε με κάθε τρόπο.

Όλα καλά μέχρι εδώ, αμ δε..! Η υψηλή κατανάλωση γλουτένης διεγείρει τους θύλακες των κυττάρων τόσες πολλές φορές που καταλήγουν να υπολειτουργούν. Το αποτέλεσμα είναι η γλουτένη να σχετίζεται με τον αυτισμό, την κατάθλιψη και το άγχος γιατί μειώνει δραματικά την απόδοση των ενδορφινών στον οργανισμό μας.

Στην περίπτωση του σκύλου παρόλο που πρόκειται για σαρκοφάγο η γλουτένη έχει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα. Σε αρκετές χώρες του εξωτερικού οι σκύλοι μας έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν τις ίδιες σύγχρονες ασθένειες με τους ανθρώπους. Παχυσαρκία, οστεοπόρωση, διαβήτη, κατάθλιψη κλπ και σε πολλές περιπτώσεις οι κτηνίατροι προτείνουν θεραπείες με ανθρώπινα φάρμακα όπως το Prozac.

Τα σαρκοφάγα δεν έχουν καμία απολύτως βιολογική ανάγκη για σιτηρά και ως εκ τούτου για γλουτένη. Επιπλέον, για τον οργανισμό των σαρκοφάγων η γλουτένη είναι ιδιαίτερα αλλεργιογόνος και προκαλεί γαστρεντερικές ζυμώσεις που οδηγούν σε μια σωρεία από εντερικές παθήσεις.

Πως να ανιχνεύσετε τη γλουτένη στη τροφή του κατοικίδιου σας; Γενικώς οι τροφές που δεν περιέχουν γλουτένη το αναφέρουν με εμφατικό τρόπο στη συσκευασία τους. Αν δεν αναγράφεται στη συσκευασία σας κάτι τέτοιο, διαβάστε τα συστατικά κι αν δείτε κάποια από τα παρακάτω (ή παράγωγα τους) αυτό σημαίνει ότι η τροφή περιέχει γλουτένη:

  • Καλαμπόκι
  • Σιτάρι
  • Ρύζι
  • Σόγια
  • Κριθάρι
  • Σίκαλη

Η βρώμη εκ φύσεως δεν περιέχει γλουτένη, αλλά επειδή μεταφέρεται και επεξεργάζεται σε μονάδες που χειρίζονται σιτηρά είναι πρακτικά αδύνατο να βρούμε βρώμη που να μην περιέχει γλουτένη. [_] Επίσης το λευκό ρύζι περιέχει γλουτένη, αλλά όχι το καστανό ρύζι που χρησιμοποιείται στις περισσότερες ολιστικές τροφές κατοικιδίων

Advertisement 4

Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.


Πατήστε στο Donate και αποστείλετε τη δωρεά σας.





Κανοντας μια δωρεά συνεισφέρεις και εσυ στην προσπάθεια μας,
να συνεχίζουμε να σας προσφέρουμε τις
υπηρεσίες μας.